Wat eindigt vandaag?

Ruim twintig jaar geleden startte ik met een website over kinderboeken. In website-termen is dat een eeuwigheid. In de loop der jaren werd mijn website steeds uitgebreider. Ik begon met een Tonke Dragt-bibliografie. In 1999 voegde ik stukjes over andere schrijvers toe. In 2000 verhuisde de website naar Wanadoo, in 2007 begon Kjoek. Vijf jaar geleden kreeg deze website de huidige vormgeving.
(De links hierboven gaan naar snapshots uit de Wayback Machine, waarin je kunt zien hoe de website er jaren geleden uitzag).

Een eeuwigheid dus. En in eeuwigheden verandert er veel. Toen ik van start ging, waren er nauwelijks websites over kinderboeken. Als je iets zocht, kwam je dus al gauw op mijn website terecht.

Hoe anders is dat nu. Vrijwel iedere schrijver heeft een eigen website. Ook bij uitgevers en op algemene websites vind je informatie over schrijvers en boeken. Op een blog kan iedere lezer recensies schrijven. Mijn kinderboekenwebsite is dus gewoon een van de vele geworden.

Ik stak er altijd veel tijd (en wat geld) in. Na lang wikken en wegen heb ik besloten ermee te stoppen. Mijn website heeft niet genoeg bestaansrecht meer. Vandaag is dus de allerlaatste dag dat Kjoek in de huidige vorm te zien is. Vannacht gaat de stekker eruit.

Natuurlijk maakt me dat weemoedig. Kjoek en de voorgangers ervan waren de afgelopen twintig jaar een belangrijk deel van mijn leven. Maar natuurlijk is er ook een positieve kant: ik heb tijd voor andere dingen.

Hopelijk wordt 2018 een bijzonder jaar!

4 gedachten over “Wat eindigt vandaag?

Plaats een reactie