Hoeveel schrijvers met een migratieachtergrond zijn er?

Ted vroeg, naar aanleiding van mijn stuk over boeken met een niet-witte hoofdpersoon: hoeveel kinderboekenschrijvers met een migratieachtergrond zijn er in Nederland? Hij was met name benieuwd naar schrijvers met een niet-westerse achtergrond.

Dat is een lastige vraag. Volgens de definitie van het CBS gaat het dan om schrijvers van wie minstens één ouder in Afrika, Latijns-Amerika of Azië (met uitzondering van Japan en Indonesië) is geboren. Ik houd in mijn database natuurlijk niet bij waar de ouders van kinderboekenschrijvers geboren zijn, dus ik heb een lijst gemaakt met schrijvers die in niet-westerse landen geboren zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat de ouders van de schrijver wel allebei in Nederland zijn geboren, dus vermoedelijk is de lijst niet helemaal correct. Ook ken ik maar van ongeveer de helft van de ruim 10.000 schrijvers in mijn database het geboorteland, dus compleet is de lijst ook niet.

Ik vond 28 Nederlandse schrijvers die in niet-westerse landen geboren zijn:

Afghanistan: Anoush Elman, Layla Alizadah, Meysam Noori

Algerije: Karim Traïda, Hakim Traïda

Colombia: Angela Pelaez-Vargas

Egypte: Evelien van Dort

India: Ernest van der Kwast

Iran: Niki Padidar

Lesotho: Maureen Du Toit

Marokko: Zohra Zarouali, Mohamed Sahli, Khalid Boudou

Nederlandse Antillen: Josette Daal, Ad Grooten, Curt Fortin, Roland Colastica, Sonia Garmers, Diana Lebacs, Liliana Erasmus, Siny van Iterson

Suriname: Cynthia McLeod, Frank Ong-Alok, Henna Goudzand Nahar, Karin Amatmoekrim, Rihana Jamaludin (Joyce Pool heeft een Surinaamse achtergrond en is in Nederland geboren)

Turkije: Halil Gür (Özcan Akyol heeft een Turkse achtergrond en is in Nederland geboren)

Venezuela: Jennine Staring

Zuid-Korea: Jung-Hee Spetter

Aanvullingen zijn welkom!

4 gedachten over “Hoeveel schrijvers met een migratieachtergrond zijn er?

  1. Mijn moeder is geboren en getogen in Suriname vanuit Creoolse achtergrond, met een naam die verwijst naar de slaventijd. Dat maakt mij een niet westerse allochtoon (hoewel die benaming niet meer politiek correct is). Ben zelf wel in Nederland geboren.

    Like

Plaats een reactie