Wat zijn DE3 beste kinderboeken over schaken?

1. Lang leve de koningin

Esmé Lammers (9+, Leopold, 1997). Illustraties Annemarie van Haeringen

Sara is eenzaam. Haar moeder en haar opa hebben weinig tijd voor haar. Dan komt er een nieuwe jongen in haar klas, Victor. Hij helpt haar met haar huiswerk, en leert haar schaken. Ook de witte koningin uit het spel helpt Sara daarbij.

Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige film die geregisseerd werd door Esmé Lammers; zij is de kleindochter van de bekende Nederlandse schaker Max Euwe.

2. De zoon van de berentemmer

Xavier-Laurent Petit (12+, Ploegsma, 2022). Vertaling uit het Frans door Leny van Grootel

Ciprian trekt met zijn familie door het land om op te treden met hun beer. Hun auto begeeft het en ze worden bedreigd door de lokale bevolking. Dan komen er twee mannen langs die aanbieden hen naar Parijs te brengen, waar het leven beter is. Ze laten hun beer en oma achter en gaan op weg.

In Parijs blijkt het leven helemaal niet zo goed. Ze wonen in een zelfgebouwde hut en verdienen geld om de mensensmokkelaars te betalen. Alleen loopt hun schuld steeds verder op. Dan ziet Ciprian een paar mensen in het park die iets doen met kleine poppetjes op een bord. Door te kijken leert hij het spel en hij blijkt een natuurtalent te zijn. Intussen stapelen de problemen zich op. Kan Ciprians talent de familie redden?

3. Het geheim van de zwarte koning

Wieke van Oordt (8+, Leopold, 2017). Illustraties van ivan & ilia

Bik zit bij een schaakclub. Maar de schaakclub kan niet meer in het gebouw blijven waarin ze altijd spelen, omdat de huur te hoog wordt. Bik en zijn vrienden proberen een plan te bedenken waardoor de club toch open kan blijven. Intussen heeft hij ook het idee dat hij achtervolgd wordt. Wat is er aan de hand?

Met dit boek leer je ook de regels van het schaakspel.

En verder…

Het spel / Emke Rientsma gaat een beetje over schaken. En verder zijn er natuurlijk veel boeken waarmee je de spelregels van schaken kunt leren. Zoals bijvoorbeeld Schaakmat, van Hervé Debaene. Verhalende boeken over schaken zijn er nauwelijks.

DE3

Herken je dat? Soms ben je op zoek naar een kinderboek over een bepaald onderwerp, of met een bepaald kenmerk. Maar dan vind je een enorme lijst met titels, en welke boeken moet je daar dan uit kiezen?

DE3 helpt je daarbij: in elke lijst staan maar 3 titels, dus je bent lekker snel klaar.

(En soms komt na die lijst met 3 titels nog wel wat meer, maar dat kun je gewoon overslaan).

Plaats een reactie