Wat is het percentage mannelijke kinderboekenschrijvers?

Een vraag van schrijvers Marcel van Driel en Selma Noort via Twitter:

Deze vraag is het best te beantwoorden als je over een bepaalde periode een overzicht hebt van het complete kinderboekenaanbod. Dat hield ik bij in 2009 en 2010. Ik zocht het daarom uit voor 2010. Dat is dus al een tijdje geleden. Maar ik kan me niet voorstellen dat de verhouding man/vrouw in de afgelopen 7 jaar ingrijpend is gewijzigd, dus het geeft naar mijn idee een goede indicatie.

In 2010 verschenen 2373 kinderboeken. Die werden geschreven door 1241 verschillende schrijvers. Van die 1241 schrijvers waren er 483 man, en 757 vrouw. (Wie zijn rekenmachine er nu bij pakt ziet dat er dan 1 overblijft. Dat was het collectief Mijn naam is Haas. En nu ik het toch over collectieven heb: voor het gemak heb ik Geronimo Stilton bij de mannen gestopt, en Thea Stilton bij de vrouwen).

Dat betekent dat in 2010 61% van de kinderboekenschrijvers vrouw was, en 38,92% man. (Je kunt trouwens ook kijken naar het percentage boeken in de totale productie dat geschreven is door mannen en vrouwen. Als bijvoorbeeld mannen veel meer boeken per jaar schrijven dan vrouwen, zouden de cijfers anders liggen – maar die cijfers wijken nauwelijks af van de cijfers hierboven).

Voor Nederland liggen de cijfers iets anders: daar was 66,74% vrouw en 33,03% man. In Vlaanderen is de gender gap minder groot. Daar was 55,33 vrouw en 44,67% man.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s