Onbekende schrijver: Milja Praagman

meneer-poMeneer Po, mijn eerste prentenboek, ontstond op het toilet, kijkend naar de po van mijn zoontje. Het was zo’n ouderwetse en ik zag in het model een gelijkenis met een gleufhoed. Met die gelijkenis in mijn hoofd liet mijn eerste verhaal zich makkelijk vertellen.

Als kind zag ik dit soort dingen ook: monsters in de contouren van de kleren op de stoel naast mijn bed. En onder mijn bed hoorde ik van alles. Ik was moeilijk in slaap te krijgen. Mijn ouders hebben zelfs nog een bed laten timmeren dat dicht was aan de onderkant zodat er geen monsters onder pasten. Waar ik als kind wakker lag van alles wat ik dacht te zien, lig ik nu vaak wakker van een nieuw idee. Want aan ideeën is geen gebrek.

wascoMijn laatst verschenen boek heet ‘Wasco weet een mop’. Tijdens een autorit voor een kinderfeestje lagen we allemaal dubbel van het lachen om de moppen die ze vertelden. Bijna nog leuker waren hun verzonnen variaties op een bestaande mop. Toen ik later op zoek ging naar moppenboeken, bleken er alleen weinig aantrekkelijke uitgaven te bestaan met moppen die meer voor volwassenen waren dan voor kinderen. Bij het moppenboekidee verscheen tegelijkertijd ook de wasbeer Wasco; alsof hij altijd al had bestaan, zo makkelijk kwam hij uit mijn pen.

Het krijgen van een goed idee vind ik het leukste dat er is. Het is een soort kortsluitingsmoment met veel adrenaline. Daarna wil ik ook niks liever dan zo’n idee op papier zien. Een idee is vaak echt goed als het een samensmelting is van een paar ideeën of gedachten.

zegwieziterindehegBijvoorbeeld bij mijn nog te verschijnen boek ‘Zeg, wie zit er in de heg?’. Ik was al een tijdje gebiologeerd door de vogels in mijn tuin. Hoe wisten ze nou zo snel dat ik iets neerlegde dat eetbaar was? “Eigenlijk zitten er voortdurend ogen in de heg naar ons te kijken”, zei mijn man. Dat bleef me bezighouden. Vlak daarna kwam mijn dochter met een stapel maskers op papier. Het vormde al bijna een boekje zo achter elkaar. Dat beeld kwam samen met die ogen in de heg en zo ontstond ‘Zeg, wie zit er in de heg?’. Het boekje zal begin maart verschijnen bij uitgeverij Lannoo.

Verschenen boeken; ‘Meneer Po’, ‘Lieve lieve…’, ‘In de dierentuin’, ‘Beertje bij kleurt alles’, ‘Beertje bij heeft honger’, ‘Wasco weet een mop’ en in maart ‘Zeg wie zit er in de heg’. Op dit moment werk ik aan een nieuw prentenboek wat eind dit jaar in de winkel ligt.

big_jip_2Naast prentenboeken heb ik ook veel illustraties in opdracht gemaakt, o.a. voor Esta, Viva, Malmberg (Okki,Taptoe en Hello you), Sesamstraat (animaties),Carp, Wolters Noordhoff, Zwijsen, Plint, Fortis, Het Financieele Dagblad, Ode en het Brabants Dagblad. Veel hiervan is op mijn site te zien:

www.miljapraagman.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s