Onbekende schrijver: Annemarie van den Brink

annemarie-van-den-brink-480x640

Kinderkijk
4 mei, één minuut voor acht. Ik sta buiten in een kring met uitzicht op een scoutinggroep die paraat staat de krans te leggen. Terwijl de seconden wegtikken, grijpt één scoutingjongetje naar zijn kruis en wipt ongeduldig op en neer. Wat een dilemma: naar de wc en geen krans leggen of wel maar met natte broek? Vol spanning wacht ik de ontknoping af. Om één seconde voor acht sprint het jongetjes alsnog uit de kring… Te laat voor de twee minuten stilte, maar hij is het die stralend de krans legt.
Jaren later was dit voorval de inspiratie voor Waterplas, een verhaal uit mijn debuut Vier seizoentjes van Daan en Sofie (Lannoo, 2006), een voorleesboek voor kleuters. Als de hele familie biddend aan het graf van tante Martje staat kampt kleuter Daan met een levensgroot probleem: hij moet waanzinnig nodig en ziet maar één uitweg: plassen in de zelfgekleide rozenvaas voor tantje Martje. De directe, eerlijke kinderkijk op de wereld zoek ik in mijn verhalen steeds weer op.

vier-seizoentjesTwinkelen en krullen
Als de ogen van mijn (voor)lezers twinkelen en de mondhoeken krullen ben ik tevreden.
Ik ben verzot op de rijke mogelijkheden van het Nederlands. Geweldig toch dat 26 letters kinderen op het puntje van hun stoel jagen of stilletjes laten grijnzen of huilen? ‘Je hebt zo’n lekker Guus Kuijerig-toontje,’ zei mijn uitgeefster (inmiddels docente Nederlands).
Nog een kenmerk van mijn werk: eigenzinnige personages met de nodige zwaktes. Maar ze gaan ervoor en zijn uiteindelijk de held. Toch weer dat scoutingjongetje…
Na mijn debuut heb ik verhalen gepubliceerd in taal- en leesmethoden. Heel wat personages hebben het licht gezien, van Juf Snuf die haar onzekerheid maskeert door te doen alsof ze de onhebbelijkheden van kinderen ruikt, tot de niet al te snuggere speurneus Daan Tektif.

camping-citroenIn januari en februari 2009 verschijnen twee nieuwe boeken bij uitgeverij Zwijsen: Munt voor een Stunt (januari, 6+) en Camping Citroen (februari, 7+). Munt voor een Stunt hoort bij de leesmethode Estafette. In Camping Citroen lees je hoe Cis tijdens een vakantie in Spanje haar machobroer te slim af is en ontdekt ze met haar neef Santi een familiegeheim.

Amigos! of de kunst van het bovendrijven
Aan schrijfopdrachten en lezende kinderen geen gebrek dus. Tja, maar hoe word je een bekend schrijver? De kunst is boven te drijven in deze bestsellercultuur. Zou het lukken met Amigos!, mijn nieuwste boek (7+)? Dit boek komt voort uit mijn fascinatie voor kindervriendschappen. Hoofdpersoon is Tijn die opgroeit in een vervallen straat, waar alle kinderen allang verhuisd zijn. Totdat op een dag de even oude Manoe uit Spanje arriveert, met zijn ouders en ezel Rosa. Tijn en Manoe wedijveren om van alles, zo houden ze een wedstrijdje slaapstaan in de ezelschuur en doen ze wie het best scheel kan knipogen. Bijpersonages als Opa Buurt, de Top Drie van Erg en de smoorverliefde ezels Bram en Rosa zetten de vriendschap onder druk. Amigos! is vorige week opgestuurd naar verschillende uitgevers. Zal ik eindelijk bovendrijven?

Over Vier seizoentjes van Daan en Sofie (4+)
‘…Hun belevenissen en oplossingen voor problemen zijn origineel en sluiten aan bij de belevingswereld van kleuters. Verhalende schrijfstijl met veel dialoog.’
NBD / Biblion

‘Spannend en humoristisch. Lekkere eigentijdse verhalen voor kleuters.’
vanstockum.nl

www.avdbrink.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s