Het ABC van de KBW 2014

Wat is de Kinderboekenweek eigenlijk precies? Een uitleg in 26 lemma’s.

Aandacht

De Kinderboekenweek is een extreem succesvolle campagne. Vrijwel iedereen kent de Kinderboekenweek. Bij de start van de Kinderboekenweek is er altijd veel aandacht in de media. Uit een onderzoek in 2010 bleek dat de Kinderboekenweek een van de sterkste merken in de boekenbranche is, na Bol.com.

Bestseller 60

Lijst met de meest verkochte boeken in Nederland van de afgelopen week. Verschijnt iedere week op woensdag. Meestal is maar een klein deel van de boeken in de lijst een kinderboek. Maar op de tweede woensdag van de Kinderboekenweek staan er ruim twintig kinderboeken in. Het prentenboek van de Kinderboekenweek staat dan op nummer 1. Alvast gefeliciteerd, Marit Törnqvist!

Link: Bestseller 60

Zie ook: CPNB

Bond tegen vloeken

Ook de Bond tegen vloeken pikt een graantje mee van de aandacht voor de Kinderboekenweek. Ieder jaar verschijnt tijdens de Kinderboekenweek een bericht dat de Bond de bekroonde boeken heeft onderzocht en in sommige boeken grof taalgebruik aantrof. De meeste reacties op dat bericht zijn schamper, of bevatten grof taalgebruik.

Link: Bond tegen vloeken

Zie ook: Christelijke kinderboeken

Christelijke kinderboeken

Vroeger waren kinderboeken en de christelijke kinderboeken volkomen aparte werelden. Tegenwoordig zijn sommige christelijke kinderboeken totaal niet meer te onderscheiden van ‘gewone’ kinderboeken en komen ‘gewone’ schrijvers ook op christelijke basisscholen (al krijgen ze daar soms wel gebruiksaanwijzingen bij).

Misschien dat de Christelijke Kinderboekenmaand daarom ooit nog eens op zal gaan in de Kinderboekenweek

Link: Christelijke kinderboeken

CPNB

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Organiseert al zestig jaar de Kinderboekenweek.

‘Collectieve Propaganda’ klinkt erg communistisch, maar het is gewoon een Nederlandse organisatie die het lezen en kopen van boeken wil stimuleren. Eerder kapitalistisch dus: zoveel mogelijk boeken verkopen. Maar het CPNB doet het voor het goede doel: lezen bevorderen

Ook de Bestseller 60 is van de CPNB.

Link: CPNB

Feest!

Het thema van de Kinderboekenweek 2014. Ook de titel van een single en album van Kinderen voor Kinderen.

Gouden Griffel

De winnaar van de Gouden Griffel wordt bekendgemaakt tijdens het Kinderboekenbal. Een Gouden Griffel is prima voor de verkoop: het winnende boek staat een week later in de Bestseller 60.

Bij de bookmakers (niet te verwarren met boekmakers) is Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutten de favoriet. Maar misschien heeft hij de bookmakers wel omgekocht.

Harm de Jonge

Schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, Zestig spiegels.

Link: Harm de Jonge

Jeugdboekenweek

Het Vlaamse equivalent van de Nederlandse Kinderboekenweek. Wordt elk jaar in maart gehouden. Duurt twee weken.

Link: Jeugdboekenweek

Zie ook: Week

Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek wordt geopend met het Kinderboekenbal, op de dinsdagavond voordat de week officieel begint. Dit jaar vindt het bal plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Tijdens het Kinderboekenbal wordt bekend wie de Gouden Griffel wint.

Het bal is een feest voor kinderen, schrijvers, illustratoren, redacteuren, uitgevers, bibliothecarissen en boekverkopers. Om half 11 is het feest voor de kinderen voorbij en kunnen de volwassenen zich gaan misdragen.

Zie ook: Ziek

Kinderboekenmaand

Dit jaar is het de twintigste keer dat de Christelijke Kinderboekenmaand plaatsvindt. Deze maand overlapt altijd met de Kinderboekenweek en het thema lijkt meestal verdacht veel op het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema In de wolken. Net als de Kinderboekenweek heeft de Kinderboekenmaand actieboeken. Die zijn niet gratis, maar wel goedkoop.

Link: Christelijke kinderboekenmaand

Zie ook: Christelijke kinderboeken

Kinderboekenmarkt

Traditionele afsluiting van de Kinderboekenweek in Den Haag. Wordt dit jaar voor de 38e keer gehouden. Een aantal jaren geleden kwamen zo ongeveer alle populaire schrijvers naar de markt en stonden er lange rijen voor de kraampjes van Jacques Vriens, Francine Oomen, Paul van Loon en Carry Slee. Tegenwoordig laten veel schrijvers en illustratoren de markt links liggen. Maar met een line up met onder andere Dolf Verroen, Karel Eykman en Kevin Brooks is de Kinderboekenmarkt dit jaar weer zeer de moeite van het bezoeken waard.

Link: Kinderboekenmarkt

Kinderboekenweek

Jaarlijks evenement waarin kinderboeken centraal staan. Wordt voornamelijk gehouden in de 3 B’s: basisscholen, bibliotheken en boekwinkels.

Link: Kinderboekenweek

Kinderboekenweekgeschenk

Boek voor kinderen van een jaar of 9. Tijdens de Kinderboekenweek 2014 is het boek gratis bij aankoop van 10 Euro aan kinderboeken. Er worden honderdduizenden exemplaren van het boek gedrukt, dus na de Kinderboekenweek kun je het op rommelmarkten voor 50 cent of een Euro kopen.

Soms heeft het geschenk een relatie met het thema, soms niet.

Het geschenk wordt dit jaar geschreven door Harm de Jonge.

Kinderboekwinkels

Leuke winkels waar enthousiaste boekverkopers deskundig advies geven over kinderboeken. Ze weten precies welk boek goed is voor welk kind. Het is altijd leuk om met kinderen een uurtje naar een kinderboekwinkel te gaan en te neuzen, bladeren, kijken en lezen.

Koop je kinderboeken in een kinderboekwinkel! Zo zorg je dat ze blijven bestaan en je gebruik kunt blijven maken van de adviezen.

Link: Kinderboekwinkels

Zie ook: Tips

Kinderen voor Kinderen

Sinds 2012 brengt Kinderen voor Kinderen een single en een album uit die samenhangen met het thema van de Kinderboekenweek. In 2014 heten zowel de single als het album Feest! De tekst van de single is geschreven door Manon Sikkel en Tjeerd Oosterhuis.

Links: Kinderen voor Kinderen | Officiële videoclip Feest!

Marit Törnqvist

Schrijver en illustrator van het prentenboek van de Kinderboekenweek, Fabians feest.

Link: Marit Törnqvist

Martijn van der Linden

Illustrator van het Kinderboekenweekgeschenk, Zestig spiegels.

Link: Martijn van der Linden

NS

Nederlandse Spoorwegen, vervoert veel lezende mensen. Sponsor van de Kinderboekenweek. Bij het Kinderboekenweekgeschenk krijg je dit jaar ook een Spoorspel cadeau. NS was al eerder sponsor, van 2001 tot en met 2009.

Link: NS Tijd voor lezen

Prentenboek

Het prentenboek van de Kinderboekenweek wordt in een grote oplage gedrukt en kost niet zo veel. Vroeger had het prentenboek een klein formaat, sinds 2009 is het boek van royaal formaat. In het prentenboek stond altijd de zin ‘Dankzij je boekverkoper kost dit mooie boekje niet zoveel.’ Vanaf 2009 is ‘boekje’ vervangen door ‘boek’.

Soms heeft het prentenboek een relatie met het thema, soms niet. Dit jaar wel. De titel van het boek van Marit Törnqvist is Fabians feest. Het kost € 6,95 en er is ook een app van.

SSS

Webshop waar je een kinderboekenschrijver of -illustrator kunt bestellen. Dat kost een paar honderd Euro, maar dan heb je ook wat. Het aantal schrijvers en illustratoren is beperkt, dus als je eind september gaat shoppen voor een bezoek tijdens de Kinderboekenweek, zijn ze waarschijnlijk allemaal uitverkocht.

Link: Stichting SSS

Thema

Sinds 1962 heeft de Kinderboekenweek een thema. De eerste jaren was dat nog de titel van het Kinderboekenweekboek. Dit jaar is het thema Feest!

De laatste jaren verschijnt in de aanloop naar de Kinderboekenweek een stroom aan boeken die in het thema passen. Daarmee hopen de schrijvers en uitgevers mee te liften op het succes van de Kinderboekenweek.

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er veel activiteiten rond het thema. In 2014 bijvoorbeeld theatervoorstellingen, smulfeesten, knutselfeesten, gameworkshops… Je zou bijna vergeten dat het om boeken en lezen gaat.

Tips

Geen idee welk kinderboek je moet kopen tijdens de Kinderboekenweek? Hier een aantal tips.

Feest

In het thema.

 • Boer Boris wil geen feest! / Ted van Lieshout & Philip Hopman
 • Een vreemd feestje / Bette Westera
 • Altijd feest : samen de feesten van het jaar vieren / Hans Kuyper & Janny van der Molen
 • Feest voor de machines / Edward van de Vendel & Liesbeth De Stercke
 • Fabians feest / Marit Törnqvist

Goedkoop

Koop twee van deze boeken en je krijgt het Kinderboekenweekgeschenk op de koop toe!

 • Fabians feest / Marit Törnqvist
 • Agent en Boef en het boefvangfeest / Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
 • Feestbeesten in de klas / Vivian den Hollander & Dagmar Stam
 • Kolletje en het grote pannenkoekenfeest / Pieter Feller & Natascha Stenvert
 • De weg van de krijger / Chris Bradford

Prijsboeken

Boeken die dit jaar een prijs hebben gewonnen.

 • Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Cor Grootjes uit Driel / Jan Paul Schutten & Floor Rieder
 • Mijn bijzonder rare week met Tess / Anna Woltz
 • Spinder / Simon van der Geest
 • ABC Dragt : de werelden van Tonke Dragt / Joukje Akveld & Annemarie Terhell
 • Groter dan een droom / Jef Aerts & Marit Törnqvist

Verzamelaars

Lekker dikke boeken met veel gedichten, sprookjes of verhalen.

 • Sprookjes en verhalen / Hans Christian Andersen & Jan Jutte
 • Was ik zee : de mooiste liedjes en gedichten voor kinderen van 6 tot 18 jaar / Karel Eykman & Sylvia Weve
 • Het rijmt : veel versjes & liedjes 1984-2014 / Ted van Lieshout
 • De hele Steenstraat / Elizabeth Honey
 • Bij Uil thuis en andere verhalen / Arnold Lobel

Week

De Kinderboekenweek duurt steeds langer. Dit jaar is het Kinderboekenweek van 1 tot en met 12 oktober. 12 dagen, dat is veel meer dan een week en ook meer dan de 10 dagen waar het CPNB het over heeft. Tot en met 2011 duurde de Kinderboekenweek 11 dagen, sinds 2012 hoort ook de zondag er nog bij. Als dat zo doorgaat hebben we in de 22e eeuw een Kinderboekenweek die een maand duurt!

Zie ook: Kinderboekenmaand

Zestig

Dit jaar is het de zestigste keer dat de Kinderboekenweek gehouden wordt. Reden voor een feest!

Zie ook: Bestseller 60 | Kinderboekenweekgeschenk

Ziek

Kinderboekenschrijvers zijn gevoelige mensen, die hele dagen in hun eentje op een zolderkamer of tuinhuis zitten te schrijven. Tijdens de Kinderboekenweek zijn ze bijna twee weken van huis. Ze gaan naar het Kinderboekenbal, bezoeken basisscholen, bibliotheken en boekwinkels en reizen daar vaak met de trein naar toe. Dat alleen al is erg vermoeiend, maar ze komen ook nog eens in contact met honderden kinderen en er zijn er altijd wel een paar die iets onder de leden hebben. Dus aan het eind van de Kinderboekenweek zijn de schrijvers ziek en leven ze op paracetamol. Gelukkig hebben ze daarna weer een jaar om te herstellen. Tot de volgende Kinderboekenweek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s