In welk boek uit de jaren 80 wordt een trol meegenomen door een roofvogel?

Godelieve vroeg:

Eind jaren ’80 las ik een boek dat altijd in mijn herinnering is gebleven, maar ik weet niet meer wat de titel en wie de schrijver is. Kun jij me helpen? Het is een verhaal waarin een klein schepsel, een soort trolachtig mannelijk schepsel door een grote roofvogel wordt meegenomen naar zijn nest en probeert te ontsnappen. Er waren mooie illustraties in het boek en ik meen me te herinneren dat het van een Scandinavische schrijver/schrijfster is, maar waarom weet ik niet. Meer weet ik niet meer.

De beschrijving deed bij mij vaag een belletje rinkelen, maar met mijn eigen herinneringen kwam ik ook niet verder. Ik ging op zoek in het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK), en zocht op boeken van voor 1990 met ‘nest’ ergens in de omschrijving.

Dat leverde niets op. Ik probeerde de Moemin-boeken (het zou net iets voor Pappa Moem zijn om in een roofvogelnest te belanden). Ik stuurde een mail terug dat ik er niet uitkwam. Misschien was het een verhaal in een verhaal?

Maar het liet me niet los en ik bleef proberen. Ik zocht in het CBK op de combinatie ‘trol’ en ‘vogel’ en daar kwam Naar het land aan de overkant, van Rita Törnqvist tevoorschijn, uit 1991. Een herdruk van Zwerftocht van een trollenkind, uit 1978. Dat leek er aardig op, al kwam er in de beschrijving geen nest voor, en al is de schrijfster niet Scandinavisch (maar haar naam is dat wel).

Ik mailde deze titel terug, en het bleek inderdaad om dit boek te gaan!

2 gedachten over “In welk boek uit de jaren 80 wordt een trol meegenomen door een roofvogel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s