De Grote Vriendelijke Podcast is op zoek naar de Grote Vriendelijke 100: een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. Tot en met 7 november 2021 kun je via hebban.nl/stem jouw persoonlijke top 5 (of 6) indienen. De hele jeugdliteratuur doet mee: van prentenboeken tot young adultromans, non-fictie en poëzie, vertaalde boeken en oorspronkelijk Nederlandstalige.
Zo’n top 5 samenstellen valt niet mee, want er moeten heel veel prachtige kinderboeken afvallen. Ook bestaat mijn top 5 uit boeken die allemaal minstens 30 jaar oud zijn. Om mezelf wat meer keuzes te geven, en om te zorgen dat de boeken netjes verdeeld zijn over de jaren, ga ik deze herfstvakantie op zoek naar mijn favoriete kinderboeken van de afgelopen 70 jaar. Een favoriet boek per jaar.
Ook dat bleek soms lastig. In sommige jaren verscheen veel moois, en moest ik nog steeds een lastige keuze maken. En in sommige jaren verscheen niet zo heel veel moois, en moest ik toch een keuze maken.
Ik had eerst bedacht dat ik echt per jaar wilde gaan kijken en daar gewoon het allermooiste boek uit te kiezen, maar al na de eerste tien jaren zag ik dat mijn lijst dan een beetje eenzijdig zou worden. Daarom heb ik toch soms een net iets andere keus gemaakt, om een wat gevarieerdere lijst te krijgen.
Ik ben uitgegaan van het jaar waarin een boek voor het eerst in het Nederlands is verschenen. Vertaalde boeken kunnen dus ouder zijn. In het begin zullen de afbeeldingen van de omslagen nog niet de omslagen uit dat jaar zijn.
Genoeg gepraat, hier zijn de eerste tien boeken!
1951

Direct al een lastig jaar, want in 1951 verschenen ook Maria Poppins, De bende van Rode Zora, en De kleine prins.
1952

Ook Peter Pan zou uit 1952 zijn, maar dat vind ik wat dubieus. Er is ook een Nederlandse uitgave uit 1907, alleen weet ik niet of dat hetzelfde boek is.
1953

1954

Het enige boek uit 1954 dat ik gelezen heb, dus dat was makkelijk kiezen.
1955

1956

In dit jaar verscheen ook Mio, mijn Mio.
1957

In dit jaar verscheen ook In de ban van de ring voor het eerst in vertaling. En Wiplala, van Annie M.G. Schmidt. Maar ik vond dat An Rutgers van der Loeff niet mocht ontbreken in deze lijst.
1958

1959

(Ik kon van dit boek geen goed plaatje vinden, daarom dit omslag van het eerste deel)
Een jaar waarin ik kon kiezen uit een aantal vervolgdelen, zoals Pippi Langkous in Taka-Tuka-land en Het laatste gevecht (Narnia). Van die series staan de eerste delen al in de lijst, daarom mijn keuze voor dit boek.
1960

In de ban van de ring was bij verschijnen gewoon een boek voor volwassenen. Het is in de afgelopen jaren steeds meer YA geworden. De hobbit was altijd al iets meer een jeugdboek dan de trilogie.
In dit jaar verschenen ook Op zoek naar een oom; en Rasmus en de degenslikker