Wat zijn DE3 beste kinderboeken over gorilla’s?

1. Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog)

Frida Nilsson (9+, Querido, 2020. Illustraties Martijn van der Linden. Vertaling Femke Muller)

Jonna woont al heel lang in een kindertehuis en ze gelooft niet meer dat ze ooit geadopteerd zal worden. Maar dan komt een gorilla in een oude auto, om haar te adopteren. Moet Jonna daar nou wel zo blij mee zijn? De gorilla blijkt een oudijzerhandel te hebben en Jonna helpt bij het verkopen van spullen.

Dan dreigt de gorilla haar handel kwijt te raken, waardoor Jonna terug naar het kindertehuis zou moeten. En dat wil ze niet meer! Kunnen ze het voorkomen?

Het boek is in 2021 verfilmd.

2. De legende van Sally Jones

Jakob Wegelius (9+, Hoogland & Van Klaveren, 2015. Vertaling Cora Polet)

Een verhaal met veel tekeningen. De baby-gorilla Sally wordt gevangen in het oerwoud en daarna gaat ze de hele wereld over. Steeds andere mensen kopen haar, of nemen haar mee. Uiteindelijk belandt ze bij een zeeman.

Het tweede boek over Sally Jones, Moordaap, verscheen in 2016 bij Clavis.

3. De jongen en de gorilla

Phil Earle (11+, KokBoekencentrum, 2022. Vertaling Hilke Makkink)

Joseph kan niet meer bij zijn grootmoeder wonen, daarom stuurt ze hem naar Londen, naar mevrouw F. Daar heeft Joseph helemaal geen zin in. En zij lijkt ook niet zoveel zin in hem te hebben. Mevrouw F zorgt voor de overgebleven dieren in een dierentuin, die gesloten is omdat het oorlog is en er regelmatig bommen op de stad vallen.

Een van de dieren in dierentuin is de gorilla Adonis, die sinds het vertrek van zijn vrouwtje ook al niet meer zoveel zin heeft. In het begin vindt Joseph Adonis eng, maar langzamerhand verandert dat.

En verder…

Een klassieker is het prentenboek Gorilla, van Anthony Browne (4+, Gottmer, 1988. Vertaling Clara Hillen). Anne krijgt een speelgoedgorilla die ’s nachts tot leven komt en zo groot wordt als een echte gorilla. Niet meer verkrijgbaar, helaas.

DE3

Herken je dat? Soms ben je op zoek naar een kinderboek over een bepaald onderwerp, of met een bepaald kenmerk. Maar dan vind je een enorme lijst met titels, en welke boeken moet je daar dan uit kiezen?

DE3 helpt je daarbij: in elke lijst staan maar 3 titels, dus je bent lekker snel klaar.

(En soms komt na die lijst met 3 titels nog wel wat meer, maar dat kun je gewoon overslaan).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s