Wat zijn DE3 beste kinderboeken over tijdlussen?

Wat is een tijdlus eigenlijk?

Je zit in een tijdlus als je een bepaalde periode steeds opnieuw beleeft. Het bekendste voorbeeld is denk ik de film Groundhog Day, waarin een weerman dezelfde dag steeds weer opnieuw beleeft.

Mensen die in een tijdlus terecht komen, zijn meestal eerst verbaasd. Daarna ontdekken ze dat het leuke kanten heeft, omdat je kunt uitproberen hoe andere mensen ergens op reageren en dat in de volgende tijdlus kunt gebruiken. Maar na een poosje wil iedereen wel uit de tijdlus ontsnappen. Vaak moeten ze daar een probleem voor oplossen.

1. Nog één dag

Tim van den Berg (9+, Condor, 2021. Illustraties Willem van den Oever)

Op 15 mei speelt Finn een voetbalwedstrijd. Na afloop van die wedstrijd wordt een van zijn tegenstanders ontvoerd. Het is de zoon van de minister-president. Als Finn de volgende ochtend wakker wordt, is het weer 15 mei. Hij probeert op verschillende manieren de ontvoering te voorkomen, maar telkens gebeurt er weer iets waar hij niet op had gerekend. Zal het Finn uiteindelijk toch lukken?

2. Elke dag maandag

Jessica Brody (15+, Blossom Books, 2016. Vertaling Lisette Jonkman)

Het is maandag en alles gaat mis. Ellison krijgt een boete, op school gaat niets goed en als klap op de vuurpijl maakt haar vriend het uit. Ze weet zeker dat als ze de maandag over zou mogen doen, alles beter zou lopen. Als ze wakker wordt en ontdekt dat het weer maandag is, zet ze alles op alles om te zorgen dat haar vriend het niet uit zal maken. Alleen blijkt dat toch niet zo makkelijk als ze gedacht had.

3. 23 minuten

Vivian Vande Velde (13+, Luitingh-Sijthoff, 2015. Vertaling Sabine Mutsaers)

Zoe kan de tijd 23 minuten terugdraaien en dat kan ze maximaal tien keer doen in elke situatie. Ze maakt er gebruik van als ze getuige is van een bankoverval waarbij doden vallen. Maar bij een volgende poging lijken er alleen maar meer doden te vallen. Lukt het Zoe om de overval tot een goed einde te brengen?

En verder…

Er zijn niet zo heel veel kinderboeken met tijdlussen. Ik ken nog drie andere, die niet meer in de boekwinkel te koop zijn, maar misschien nog wel in de bibliotheek te vinden zijn:

  • Het geheim van de nachtmerrie / Wieke van Oordt (8+, Leopold, 2008. Illustraties Saskia Halfmouw)
  • Voor ik val / Lauren Oliver (15+, The House of Books, 2011. Vertaling Willeke Lempens)
  • Altijd vrijdag / Annie Dalton (8+, Bontekoe, 2012. Vertaling Charlotte Bakker)

DE3

Herken je dat? Soms ben je op zoek naar een kinderboek over een bepaald onderwerp, of met een bepaald kenmerk. Maar dan vind je een enorme lijst met titels, en welke boeken moet je daar dan uit kiezen?

DE3 helpt je daarbij: in elke lijst staan maar 3 titels, dus je bent lekker snel klaar.

(En soms komt na die lijst met 3 titels nog wel wat meer, maar dat kun je gewoon overslaan).

2 gedachten over “Wat zijn DE3 beste kinderboeken over tijdlussen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s