Wat zijn DE3 beste dikke kinderboeken?

Dik?

Ik houd van lekker dikke boeken. Dat begint wat mij betreft bij zo’n 300 pagina’s; die dikte hebben veel YA-boeken. 400 pagina’s komt al wat minder vaak voor en 500 is uitzonderlijk. Hier dus een lijstje met drie boeken van meer dan 500 pagina’s, voor urenlang leesplezier.

1. De Wonderlingen – 645 pagina’s

Brian Selznick (12+, Lannoo, 2016. Vertaald door Aleid van Eekelen-Benders)

Het dikste boek van DE3, maar tegelijkertijd het boek dat je het snelst uitleest. Net als in zijn andere boeken (De uitvinding van Hugo Cabret; en Het wonderkabinet – allebei ook meer dan 500 pagina’s, maar niet meer te koop in boekwinkels) mengt Brian Selznick beeld met tekst. Vele bladzijden met potloodtekeningen wisselt hij af met een verhaal in tekst. Deze twee vormen vullen elkaar aan.

De Wonderlingen is een familiegeschiedenis die meer dan 200 jaar omspant.

2. Stilte heeft een eigen stem – 553 pagina’s

Ruta Sepetys (15+, Luitingh-Sijthoff, 2020. (Ook) vertaald door Aleid van Eekelen-Benders)

1957. Samen met zijn ouders bezoekt de Amerikaan Daniel Spanje, waar zijn moeder geboren is. In het hotel in Madrid waar ze verblijven, leert hij allerlei mensen kennen. Ana is een van hen, ze werkt in het hotel.

Hij ontdekt dat ze uit totaal verschillende werelden komen, en dat de gevolgen van het regime van Franco nog steeds in de samenleving te vinden zijn.

Een boek dat zindert en je urenlang in zijn ban houdt!

3. Liverpool Street – 518 pagina’s

Anne Voorhoeve (15+, Callenbach / Davidsfonds/Infodok, 2010. Vertaald door Hilke Makkink)

Het gezin van de joodse Ziska wil weg uit nazi-Duitsland. Maar alleen Ziska kan mee met een kindertransport naar Engeland. Ze wordt ondergebracht in een joods gezin in Londen. Omdat haar ouders geen belijdende joden zijn, is ook dat erg wennen voor Ziska.

Uiteindelijk raakt ze toch gehecht aan haar pleegmoeder, maar ze vindt het heel moeilijk om te kiezen tussen haar echte moeder en haar pleegmoeder. Dat zorgt voor talrijke ontroerende momenten.

En verder…

… kun je kijken naar de kopfoto van dit blog, waar ik wat boeken uit mijn boekenkast op heb gezet die allemaal dikker zijn dan 500 pagina’s maar meestal niet meer te koop zijn. De boeken hieronder wel.

  • 510 pagina’s: Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw : het ongelooflijke verhaal van de tweeling Nadja en Viktor / Davide Morosinotto (12+, Fantoom, 2020. Vertaald door Pieter van der Drift en Manon Smits)
  • 528 pagina’s: De verloren bloem van de sjamaan : een ongelooflijke reis van de Andes naar het Amazonegebied / Davide Morosinotto (12+, Baeckens Books, 2020. Vertaald door Pieter van der Drift en Manon Smits)
  • 558 pagina’s: De boekendief / Markus Zusak (15+, The House of Books, 2007. Illustraties Trudy White, vertaling Annemarie Lodewijk)
  • 559 pagina’s: De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie / Jostein Gaarder (14+, Houtekiet / De Fontein, 1994. Vertaald door Janke Klok, Lucy Pijttersen, Kim Snoeijing, Paula Stevens)
  • De boeken van The lunar chronicles / Marissa Meyer (15+, Edge / Blossom Books, 2012-2017. Vertaling Sandra C. Hessels) beginnen nog met delen van onder de 500 pagina’s, maar Cress en vooral Winter gaan daar overheen.

Een eervolle vermelding krijgt Een groene bloem-trilogie van Floortje Zwigtman (15+, De Fontein, 2005, 2007, 2010). De drie afzonderlijke delen zijn allemaal meer dan 500 pagina’s en in 2015 verscheen bij Luitingh-Sijthoff een bundeling van de drie boeken plus een nieuw verhaal, met maar liefst 1615 pagina’s!

DE3

Herken je dat? Soms ben je op zoek naar een kinderboek over een bepaald onderwerp, of met een bepaald kenmerk. Maar dan vind je een enorme lijst met titels, en welke boeken moet je daar dan uit kiezen?

DE3 helpt je daarbij: in elke lijst staan maar 3 titels, dus je bent lekker snel klaar.

(En soms komt na die lijst met 3 titels nog wel wat meer, maar dat kun je gewoon overslaan).

2 gedachten over “Wat zijn DE3 beste dikke kinderboeken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s