Wat zijn DE3 beste kinderboeken uit Finland?

Finse kinderboeken

Er worden niet zo heel veel kinderboeken vanuit het Fins vertaald. De boeken die vertaald worden, spelen soms in de echte wereld, maar zijn toch een tikje apart. Er gebeuren dingen die in het echt net niet kunnen. Of er lopen vreemde wezens in rond, zoals trollen, monsters of buitenaardse wezens.

1. Moeminboeken

Tove Jansson (9+, Clavis, 2007-2015. Vertaling Maaike Lahaise)

De moemins zijn aandoenlijke wezens die op trollen lijken. Deze serie boeken gaat over de familie Moem en hun vrienden, die allerlei avonturen beleven. Het zijn geen grote avonturen, maar voor de moemins zelf zijn ze al spannend genoeg.

De verhalen zijn grappig, filosofisch en ontroerend.

2. Ik en de Rovers

Siri Kolu (9+, Gottmer, 2011. Vertaling Annemarie Raas, illustraties Tuuli Juusela)

Roos is met haar ouders op weg naar haar oma als hun auto wordt overvallen door de familie Rover. Die familie zijn snelwegpiraten en overvallen auto’s om aan snoep, tijdschriften en andere gewone dingen te komen. Een zomer lang sluit Roos zich bij hen aan en beleeft allerlei avonturen die ze met haar eigen saaie familie nooit zou beleven.

Er zijn nog twee andere boeken over Roos en de Rovers verschenen.

3. Kepler62

Timo Parvela & BjΓΈrn Sortland (9+, Clavis, 2017-2019. Vertaling Sophie Kuiper, illustraties Pasi PitkΓ€nen)

Een serie van zes boeken met veel stripachtige illustraties. Ari en zijn broertje Joni spelen het moeilijke computerspel Kepler62. Het lukt ze om het spel uit te spelen en ze krijgen een uitnodiging. Dat is het begin van een expeditie in de ruimte, waarbij ze landen op een planeet in een ander zonnestelsel. Zijn ze daar alleen?

En verder…

… vind je in een ouder blog meer tips over Finse schrijvers en boeken.

DE3

Herken je dat? Soms ben je op zoek naar een kinderboek over een bepaald onderwerp, of met een bepaald kenmerk. Maar dan vind je een enorme lijst met titels, en welke boeken moet je daar dan uit kiezen?

DE3 helpt je daarbij: in elke lijst staan maar 3 titels, dus je bent lekker snel klaar.

(En soms komt na die lijst met 3 titels nog wel wat meer, maar dat kun je gewoon overslaan).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s