Wat zijn DE3 beste kinderboeken met de Britse koningin?

Gisteren overleed Koningin Elizabeth II. Ze speelt een rol in verschillende kinderboeken, al wordt ze nooit met naam genoemd. Maar als je goed naar de illustraties kijkt, kun je zien door wie de illustrator geïnspireerd werd.

Van boven naar onder en van links naar rechts: De GVR; Het renpaard dat niet wilde racen; Oma boef; De gestolen juwelen.

1. De GVR

Roald Dahl (10+, De Fontein, 1983. Vertaling Huberte Vriesendorp). Illustraties Quentin Blake

Wie kent het verhaal niet? Op een nacht neemt de Grote Vriendelijke Reus Sofie mee naar het land van de reuzen. De GVR is maar een kleine reus, die gepest wordt door de gemene andere reuzen, die veel groter zijn.

Sofie en de GVR maken een plan om de andere reuzen onschadelijk te maken, maar daarvoor hebben ze de hulp van ‘grote mensbaksels’. En dus gaan ze naar het paleis van Hare Majestein.

Het boek is al bijna veertig jaar oud, dus de Koningin ziet er veel jonger uit dan in andere boeken.

2. De gestolen juwelen

Marc Barnett (7+, Van Holkema & Warendorf, 2019. Vertaling Merel Leene). Illustraties Mike Lowery

De gelijkenis met Koningin Elizabeth zie je al op de voorkant van het boek (al steekt ze op de illustratie haar tong uit, wat de echte koningin natuurlijk nooit zou doen).

Mac vertelt hoe hij toen hij jong was, gebeld werd door de koningin van Engeland, die een opdracht voor hem heeft: de kroonjuwelen zijn gestolen, en hij moet ze voor haar terugvinden, want hij is de slimste van zijn klas.

Ook in De onmogelijke misdaad, het tweede deel van de serie, belt ze Mac om zijn hulp in te roepen.

3. Oma boef

David Walliams (9+, Clavis, 2013. Vertaling Roger Vanbrabant). Illustraties Tony Ross

Ben vindt het heel vervelend dat hij elke avond naar zijn saaie grootmoeder moet. Tot hij ontdekt dat ze een dief is. Als ze samen inbreken in de Tower om de kroonjuwelen te stelen, worden ze betrapt door de koningin. Op de plaatjes lijkt ze niet echt op Elizabeth, maar in de tekst gaat het over een kroon die in 1953 tijdens de kroningsplechtigheid op haar hoofd werd gezet, dus dat klopt dan weer wel precies.

En verder…

De koninklijke konijnen van Londen speelt zich af in Buckingham Palace. Het verhaal gaat grotendeels over dieren, maar de koningin komt ook even voor. Ze is een liefhebber van corgi’s.

En de koningin in Het renpaard dat niet wilde racen lijkt in de illustratie niet erg op Elizabeth, maar ze houdt wel weer van paardenraces.

DE3

Herken je dat? Soms ben je op zoek naar een kinderboek over een bepaald onderwerp, of met een bepaald kenmerk. Maar dan vind je een enorme lijst met titels, en welke boeken moet je daar dan uit kiezen?

DE3 helpt je daarbij: in elke lijst staan maar 3 titels, dus je bent lekker snel klaar.

(En soms komt na die lijst met 3 titels nog wel wat meer, maar dat kun je gewoon overslaan).

Plaats een reactie