Wat zijn DE3 beste kinderboeken over IJsland?

IJsland is best een bijzonder land. Het hoort bij Europa, maar ligt een flink eind van de rest van Europa vandaan. Ze hebben er bijzondere paarden, het landschap is adembenemend, er wonen weinig mensen en bij het overgrote deel van die mensen eindigt de achternaam op -son of -dóttir. Vergeleken met andere kleine landen verschijnen er over IJsland best veel boeken. Hier zijn er drie.

1. De regels van drie

Marjolijn Hof (10+, Querido, 2013)

Twan en Linde gaan met hun moeder en oma naar IJsland om hun overgrootvader op te halen. Die kan niet meer voor zichzelf zorgen, dus hij moet mee naar Nederland. Alleen heeft opi Kas daar helemaal geen zin in. Wat moeten Twan en Linde doen? Hun opi helpen, of juist hun moeder en oma?

Ook Oversteken van Marjolijn Hof speelt zich af op IJsland

2. Hoe je een vulkaan kunt blussen : en andere weetjes over IJsland

Alda Berglind Egilsdóttir en Wannes Cappelle (9+, Lannoo, 2017). Illustraties Wendy Panders

In 30 hoofdstukken ontdek je heel veel over IJsland. Over de geschiedenis, oude verhalen, kerst, eten, geisers en vulkanen. Maar ook over het gewone leven en over Vikingen.

3. Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd

Gertrud Jetten (10+, Kluitman, 2016)

Isa gaat graag naar haar omi, die IJslandse paarden fokt en traint. Dan blijkt dat omi ernstig ziek is. Isa en omi gaan naar IJsland, vanwege een groot geheim: de opa van Isa is niet de man die ze al jaren kent, maar een man op IJsland, die niet weet dat hij een zoon heeft.

Ze maken een reis door IJsland. Zullen ze Isa’s echte opa vinden?

En verder…

Vanwege de afgelegen ligging komt IJsland regelmatig voor in dystopieën, waarbij het een van de laatste landen is waar de beschaving nog een beetje overeind is gebleven. Zoals bijvoorbeeld Woud van de wind, van Hans Kuyper.

DE3

Herken je dat? Soms ben je op zoek naar een kinderboek over een bepaald onderwerp, of met een bepaald kenmerk. Maar dan vind je een enorme lijst met titels, en welke boeken moet je daar dan uit kiezen?

DE3 helpt je daarbij: in elke lijst staan maar 3 titels, dus je bent lekker snel klaar.

(En soms komt na die lijst met 3 titels nog wel wat meer, maar dat kun je gewoon overslaan).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s