Alle kinderboekenschrijvers zijn onbekend

Deze maand staat in het teken van de onbekende kinderboekenschrijvers, maar wat is ‘onbekend’ eigenlijk? Misschien zijn alle kinderboekenschrijvers wel op de een of andere manier onbekend. Want hoe bekend een schrijver ook is, er zullen altijd kinderen zijn die hem niet kennen. Dat komt doordat de markt voor kinderboeken heel divers is, uit veel grotere en kleine stukjes bestaat. Een schrijver kan in een bepaald stuk erg bekend zijn, maar in andere stukken juist helemaal niet.

En omgekeerd.

Zo kun je bijvoorbeeld onderscheid maken op:

  • Jongeren lezen vrijwel geen prentenboeken en peuters lezen geen boeken voor jongeren.
  • Kinderen lezen toch vooral boeken van uitgevers uit hun eigen land. Dus Vlamingen lezen minder boeken van Nederlandse uitgevers, en omgekeerd.
  • In Nederland hebben we twee officiële talen, maar er zijn maar weinig kinderen die Fries lezen.
  • Sommige kinderen blijven steken in een bepaald genre boeken en zullen dus nooit de schrijvers uit de andere genres leren kennen.
  • Hoewel sommige mensen denken dat de verzuiling in de 21e eeuw is verdwenen, bestaat die in de kinderboekenwereld nog steeds. Er zijn aparte uitgevers en boekwinkels voor christelijke kinderboeken. Deze boeken worden buiten een bepaalde kring niet vaak gelezen.

Daarnaast zijn er filters. Volwassenen kunnen het kinderen moeilijk maken om bepaalde boeken en schrijvers te leren kennen. Denk aan recensenten, boekverkopers, bibliothecarissen, ouders, leraren. Als zij een boek niet bespreken, aanschaffen of aanbevelen is de kans dat een kind een schrijver leert kennen al een stuk kleiner geworden.

Deze maand zullen er kinderboekenschrijvers op dit weblog langskomen die om verschillende redenen onbekend zijn. Hopelijk is dat aan het eind van de maand een ietsje minder geworden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s