Onbekende schrijvers: Inge Bergh en Inge Misschaert

Wij zijn Inge Bergh en Inge Misschaert, beiden jeugdauteurs, en we hebben ondertussen al, samen en apart, voor alle leeftijden tussen twee en veertien jaar geschreven.

Inge-en-Inge-op-de-Boekenbeurs

Inge Bergh:
Het allermooiste boek van Inge Misschaert vind ik: ‘Balthazar, De Eenzaamste Ezel Ooit’. Omdat het lang wachten was op de schitterende illustraties zal het pas dit voorjaar in de winkels liggen. Maar het is subliem geworden. Het boek heeft alles waar ik van hou: humor en zelfrelativering en het doet de lezer op een luchtige manier filosoferen. Een topper voor mij!

Inge Misschaert:
Ik ben helemaal in de wolken met dat boek. Het heeft lang geduurd eer ik de beelden kon zien, maar dat was het absoluut waard.
Ik vind alle boeken van jou mooi, maar als ik er echt eentje moet uitkiezen, dan is het “Spoken bestaan niet”. Niet alleen vanwege de prachtige illustraties, maar vooral omdat het een levensecht verhaal is. Ik kan me erg goed inleven in dat twijfelende spook. De taal is vlot en mooi, de beelden zijn knap en ik vond het einde heel mooi en passend en toch helemaal niet voorspelbaar. Een boek om te blijven herlezen!

Inge Bergh
Ik ben heel blij met dat boek. Momenteel kijk ik erg uit naar: ‘Boerderij De Bonte Bende’. Zal in januari in de winkels liggen. Het is een bonte verzameling van wel 25 humoristische avi-verhalen over allemaal boerderijdieren die elke dag wel iets gek of onverwachts beleven. Ik heb mij in die verhalen volledig kunnen uitleven, en ben er bijzonder trots op!

Inge Misschaert
Ik heb nog niet zoveel boeken die gepubliceerd zijn. Eigenlijk is mijn lievelingsboek zoals veel schrijvers zeggen, altijd het meest recente boek. Mijn eerste boek “Bioboy” zal altijd een heel speciaal plekje hebben en mijn allereerste Vlaamse Filmpje, “De oparovers” ook.

Maar nu ben ik dus helemaal weg van mijn prentenboek dat in maart verschijnt. Het is een verhaal over afscheid nemen en doorgaan, maar toch lach je je tranen als je het leest.

Inge Bergh
Als iemand jouw boek leest, en je hoort die lachen of ziet hoe die ontroerd wordt.

Dat is echt een compliment, vind je niet?

Inge Misschaert
Da’s waar.

Maar een bijna even groot compliment kwam van mijn uitgeefster, die mij tijdens een van de eerste telefoongesprekken liet ratelen en toen gniffelde: ‘Ik hoor het al, ge zijt een echte.’

Dat loste al een heel pak van mijn twijfels in één klap op.

Inge Bergh
Mijn grootste compliment was de man van 27 die na elf jaar met een allereerste druk van ‘Vertel Het Aan Niemand’ naar me toekwam op de laatste boekenbeurs. Hij had het in doorzichtig plastiek gekaft en wou het na al die jaren laten signeren. Daar was hij speciaal het halve land voor door gereisd.

Inge Misschaert
Onvergetelijk eigenlijk hé?

Maar zo zijn er eigenlijk een paar belangrijke momenten.

Dat mailtje bijvoorbeeld dat ik in de loop van 2004 naar jou stuurde. Ik kreeg prompt een mailtje terug én de beste vriendin die ik ooit heb gehad. Dat we nu ook samen schrijven is volgens mij geen toeval!

En dan de brief die ik in 2002 ontving van de John Flandersprijs, waarin stond dat mijn verhaal werd gepubliceerd. Het was mijn eerste publicatie en ik was er vreselijk trots op.

Eind augustus 2006, kreeg ik een telefoontje van de Eenhoorn waarin verteld werd dat ze Bioboy wilden uitgeven.

Of dat telefoontje op 20 januari 2007! Ik kreeg een kind aan de lijn, dat mij vertelde dat ik de John Flandersprijs had gewonnen met mijn verhaal “Mijn zus is een draak”. Na een dag vol problemen kwam dat telefoontje zo uit de lucht gevallen, en ik zette het prompt op een huilen.

Inge Bergh
Jouw mailtje toen staat bij mij ook hoog op de lijst met ‘nooit meer te vergeten’!

En ook het moment waarop ik ‘Vertel Het Aan Niemand’ op de planken mocht bewonderen. Onderweg naar het zoldertheatertje in Borgerhout hingen de straten vol affiches waarop het toneelstuk gebaseerd op mijn boek aangeprezen werd. Ik was zo onder de indruk dat ik pas na de voorstelling heel stilletjes in het oor van de regisseur durfde fluisteren dat ik de schrijfster van het boek was. Er werden zelfs twee pagina’s uit mijn boek op muziek gezet! Ik krijg nog steeds kippevel als ik de cd met die liedjes opleg.

Inge Misschaert
Dat is nog een droom van mij: dat één van mijn boeken wordt verfilmd!

Inge Bergh
Mijn ultieme schrijfdroom is om een soort Vlaamse Annie M.G. Schmidt te worden.

Met boeken vol verhalen die moeiteloos de eeuwigheid trotseren. Klinkt dat erg verwaand?

Inge Misschaert
Wel neen!

Ik heb zelfs dromen te veel om op te noemen. Zoals het ultieme boek schrijven, en veel prijzen winnen.

Uiteindelijk was ik op de laatste boekenbeurs erg ontroerd door die jonge fan die van zover was gekomen om mij te zien.

Het hardst van allemaal hoop ik dat mijn verhaal over het dappere meisje dat zo hard vocht tegen een harde ziekte – en verloor – ooit een boekje mag worden. Dat hoop ik echt.

Inge Bergh
Ja, dat is de magie van het schrijver zijn: je raakt levens. Of probeert ze te vatten. En heel soms verander je ze. Zoals mijn eerste boek ‘Vertel Het Aan Niemand’ ooit deed met die man van 27.

Inge Misschaert
Schrijven maakt je een beetje onsterfelijk. Ik schrijf om te blijven. Om de wereld te vatten, wat natuurlijk niet lukt, maar dan probeer ik het weer opnieuw en telkens een beetje anders. Ik schrijf omdat het mij als mens rijker maakt. Omdat ik dan kan stilstaan bij dingen. Omdat ik rustiger word van schrijven.

Ik schrijf omdat het kolkt binnenin mij, omdat de woorden eruit willen, om de oorlog in mijn hoofd stil te leggen. Soms gaat het vanzelf, soms is het hard labeur. Maar ophouden doe ik nooit.

Inge Bergh
Ik schrijf soms gewoon omdat ik als schrijfster lekker de baas ben. Iedereen doet in mijn boeken altijd wat ik wil.

Webstek van Inge Misschaert
Webstek van Inge Bergh
Weblog van Inge Misschaert
Weblog van Inge Bergh
Weblog van Inge & Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s