De C van Sandra

In 2009 viel de naam van Sandra C. Hessels me voor het eerst op. In dat jaar hield ik precies bij welke kinderboeken er allemaal verschenen. Wat opviel was de C. in haar naam. Ik ken niet zo veel namen van mensen in kinderboekenland die een middelste initiaal gebruiken en zeker niet in het Nederlandse taalgebied. De enige die ik verder nog kan bedenken is Eddy C. Bertin. Als Sandra geen C. had gehad, was haar naam waarschijnlijk niet blijven hangen, want ze vertaalde toen voor een uitgever waar ik eigenlijk geen boeken van lees.

Het veranderde een jaar later, toen ze ook boeken voor andere uitgevers begon te vertalen. Ik las de eerste twee boeken uit de Evermore-serie van Alyson NoΓ«l, die ze vertaalde voor uitgeverij Mouria.

De-duistere-kant-van-Mara-DyerPas echt interessant werd het toen ze boeken ging vertalen voor de Vlaamse imprint Edge. Ik raakte in de ban van Mara Dyer (geschreven door Michelle Hodkin), maar vooral door de The Lunar Chronicle-boeken van Marissa Meyer. Cinder vond ik een van de fijnste sf YA die ik in jaren had gelezen.

Helaas stopte Edge ermee, en werden latere delen van beide series niet vertaald.

Ik las meer van haar vertalingen, en vooral de YA’s vond ik leuk. Sandra werd een categorie in de Kjoek Kinderboeken Kwis van 2014. In dat jaar waren meer dan tien vertalingen van haar verschenen, dus dat was bruikbaar in de quiz.

Op Twitter zag ik haar Mara Dyer en TLC bij uitgevers aanprijzen en ik was erg blij toen Blossom Books bekendmaakte The Lunar Chronicles te zullen gaan uitgeven. Dat deden ze in razend tempo, en de kerstvakantie van 2017 bracht ik voor een groot deel met deze Charlie-en-ikzes boeken door. En een paar maanden later genoot ik van Charlie en ik, van Mark Lowery.

Natuurlijk was ik heel blij dat Sandra mee wilde doen aan de Maand van de Kinderboekenvertaler. Het enige waar ik een beetje teleurgesteld over was, was dat ze het in het interview alleen maar over vertalen had, en niets zei over de C.

Gelukkig heeft ze dat inmiddels via de mail wel gedaan!

 

Richard E.C. Thiel

PS: de Kjoekquiz is inmiddels al een tijdje van het internet verdwenen, maar hier is Sandra’s categorie nog een keertje.

10. SCH

Geef de titels en schrijvers van deze zeven boeken uit 2014.

  1. De titel bestaat uit 4 woorden (respectievelijk 5, 2, 2 en 13 letters) en bevat de letters aaaaadeeejnorrrssstttt.
  2. Zie het bovenste plaatje.
  3. Het meisje op het omslag is hetzelfde meisje als op het omslag van Schaak, van Inge Misschaert.
  4. Het vervolg op Anna dressed in blood.
  5. Het vierde en laatste deel van de serie over Daire en Dace.
  6. Over de RockAteers.
  7. Zie het onderste plaatje.

Categorie-10-1

Categorie-10-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s