Waar zegt Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”?

Deze kerstvakantie herlees ik een aantal boeken van Astrid Lindgren. Het eerste boek was de Pippi Langkous-omnibus. Wat me opviel, was dat ik het bekende citaat

ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

niet tegenkwam. Zou het dan misschien uit de televisieserie komen? Ik ging op zoek.

Ik vond veel motiverende websites, maar een bron vond ik niet. Ik schakelde over naar Engels (“I have never tried that before so I think i should definitely be able to do that”) maar ook daar was geen bron te vinden. Met Google Translate vond ik het citaat in het Zweeds: “Det har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag säkert”. Het vreemde was wel dat er variaties bleken te bestaan. Bijvoorbeeld: “Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert”. Dat is wel een beetje raar, aangezien de verhalen over Pippi oorspronkelijk in het Zweeds zijn geschreven.

Uiteindelijk belandde ik via het Zweedse citaat op de website astridlindgren.com. Bij de Vanliga frågor och svar (FAQ, in goed Nederlands) vond ik ook een vraag over Kända men felaktiga citat. Gelukkig bleek er ook een Engelse versie te bestaan, waar onder het kopje Popular misquotes ook het citaat bleek te staan. Astrid Lindgren blijkt dit niet te hebben geschreven, en er is geen bron bekend.

Toch zegt Pippi in het boek wel degelijk iets over ‘proberen’. Namelijk in het tweede boek, Pippi Langkous gaat aan boord. In het hoofdstuk Pippi gaat boodschappen doen staat:

“Tja, als we eens begonnen”, zei Pippi. “Allereerst zou ik een piano willen kopen.”
“Ja maar Pippi”, zei Tommy, “je kunt toch niet pianospelen?”
“Hoe kan ik dat nou weten, als ik het nog nooit geprobeerd heb”, antwoordde Pippi. “Ik heb nog nooit een piano gehad om het te proberen. En laat ik je zeggen, Tommy, pianospelen zonder piano, dat kost ontzettend veel moeite om te leren.”

Het komt in de buurt, het is leuk, maar het doet het waarschijnlijk toch minder goed op een tas, onderzetter, mok of muursticker.

UPDATE 21 mei 2020: naar aanleiding van de reacties op dit artikel schreef ik een vervolgartikel.

12 gedachten over “Waar zegt Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”?

 1. Wat een leuke ontdekking, Richard! En goed gespeurd!

  Met de nieuwe quote(‘s) moeten we het doen.

  Desondanks blijft Pipi Langkous een inspiratiebron. Zo zie je maar weer.

  Laten we het jaar 2019 gewoon gaan proberen.

  Like

 2. Det har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag säkert”. Het vreemde was wel dat er variaties bleken te bestaan. Bijvoorbeeld: “Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert”.
  Hier staat beide keren: dit heb ik nog niet eerder geprobeerd dus dat kan ik zeker.

  Like

  1. Als het een direct citaat is, kan er dus nooit variatie bestaan. De betekenis is wel hetzelfde, maar de woorden zijn anders. Van een citaat is maar één versie, natuurlijk.

   Like

  1. Dank voor je advies Rogier! Maar wat bedoel je ermee? Het was me wel opgevallen dat de Zweedse versies iets afwijken van de Nederlandse (net als de Engelse overigens), maar het ging me meer om de zoektocht naar de bron, dus ik heb daar verder niets over gezegd.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor je reactie, Jan! Ik heb inmiddels meer soortgelijke reacties gehad, maar niemand kon een exacte plaats geven. Of als ze dat wel deden, bleek de uitspraak daar niet gedaan te zijn. Weet jij waar ze het zegt? De afleveringen zijn vaak op YouTube terug te vinden.

   Ook begreep ik van de Nederlandse uitgever dat de erven Astrid Lindgren er een medewerker op hebben gezet. Die heeft vertalingen, verfilmingen en tv-series bekeken, maar het citaat niet gevonden.

   Like

 3. In de prachtige biografie van Jacob van Lennep, geschreven door Marita Mathijsen (Een bezielde schavuit, 2018) staat op p. 434 een citaat uit een brief die Van Lennep in 1862 aan zijn zoon stuurde. Hij toont zich daarin verontwaardigd over onbekwame ministers die sans gêne portefeuilles aanvaarden en denkt daarbij (ik citeer nu): “altijd om den Hr. die gevraagd of hij viool speelde, ten antwoord gaf: ‘Ik geloof ja; maar ik heb het nog nooit geprobeerd'”
  Ook een aardige variant, lijkt mij ….

  Like

 4. Ik weet zeker dat Pipi dit ergens zegt, want ik zat bij een aflevering te lezen terwijl mijn kinderen keken en hoorde haar dit zeggen. Ik vond dat zo’n goeie dat ik het een paar weken later aan de muur wilde hangen, met bronvermelding. Tot mijn grote verrassing kon ik niet achterhalen in welke aflevering dat was. Het was niet in een film. Ik ken dus de uitdrukking alleen uit haar mond, dus ik kan met stelligheid zeggen dat het WEL een uitspraak van Pippi is – in ieder geval in een Nederlands gesproken aflevering.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s