Alles wat overblijft. En toen?

Aan het begin van deze Kinderboekenweek maakte ik een lange lijst met historische kinderboeken die ik met veel plezier gelezen heb. De afgelopen elf dagen tipte ik tientallen boeken, waaronder de meeste van de boeken op mijn lijst. Het was een lange reis, van 200.000 jaar geleden naar 2017, langs verschillende tijdperken en thema’s.

Nu staan er nog maar een paar boeken op mijn lijst. Twee ervan herlas ik de afgelopen anderhalve week. De allermooiste zet ik nog even op een rijtje:

  • Een groene bloem / Floortje Zwigtman. Oorspronkelijk verschenen in drie delen, tussen 2005 en 2010, en overladen met prijzen. Nu ook met een extra verhaal in een kloeke verzamelband, met maar liefst 1615 pagina’s. De jongensprostitué Adrian leeft in het Victoriaanse Londen tegen het eind van de 19e eeuw. Homoseksualiteit is verboden en het is lastig om in te schatten wie hij kan vertrouwen en wie niet.
  • Vleugels voor de draak / Laurence Yep. In 1903 verhuist Maanschaduw van China naar San Francisco in de Verenigde Staten, waar zijn vader al enige tijd woont en werkt. In de Chinese wijk hebben ze niet veel contact met de Amerikanen, die op hen neerkijken. Zelf noemen de Chinezen de Amerikanen ‘demonen’. Het lijken twee volkomen verschillende werelden, maar gaandeweg ontdekt Maanschaduw dat Amerikanen en Chinezen toch ook wel overeenkomsten hebben. Zijn vader heeft de droom om te vliegen, dus helpt Maanschaduw hem om een vliegmachine te bouwen.
  • Alan en Naomi / Myron Levoy. New York, 1944. Alan moet gaan spelen met zijn bovenbuurmeisje Naomi. Daar heeft hij helemaal geen zin in, want ze gedraagt zich hartstikke gestoord. Ze scheurt papier in stukjes en zegt niets. En bovendien: het is een meisje! Wat zouden de jongens daarvan zeggen? Toch lukt het Alan om met haar in contact te komen, en zo ontdekt hij welke schokkende dingen haar zijn overkomen toen ze nog in Europa woonde.
    Hartverscheurend mooi.
  • Dwars door de storm / Martine Letterie & Karlijn Stoffels. Over de Jappenkampen in Nederlands-Indië zijn aardig wat kinderboeken verschenen. Maar over de komst van de mensen uit Nederlands-Indië naar Nederland in de jaren erna (een tocht die ook de vaderskant van mijn familie maakte) zijn er nauwelijks boeken. In dit boek gaat het over de komst van Molukkers naar Groningen in 1953. Het verhaal wordt verteld door de Molukse Jacob en de Groningse Tjakkie.

1894 – 1895 Een groene bloem / Floortje Zwigtman 15+ (De Fontein, 2005 – 2010; bundeling bij Luitingh-Sijthoff, 2015)

* 1903 – 1910 Vleugels voor de draak / Laurence Yep 15+ (Lannoo, 1987; vertaling uit het Engels door Victor Vransen)

* 1944 Alan en Naomi / Myron Levoy 14+ (Querido, 1980; vertaling uit het Engels door Beccy de Vries en Moonje Reitsma-Bakker)

1953 – 1954 Dwars door de storm / Martine Letterie & Karlijn Stoffels 10+ (Leopold, 2014)

Boeken met een * ervoor zijn alleen nog tweedehands te krijgen. De andere boeken zijn nog wel te koop in de (kinder)boekhandel, soms alleen als e-book.

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek En toen? Tijdens de hele Kinderboekenweek geef ik daarom tips over kinder- en jeugdboeken die in het verleden spelen. Elke dag staat een bepaald thema of een tijdperk centraal. Daarbij ga ik kriskras door de geschiedenis, en bespreek ik zowel oudere als recente boeken. Voor alle leeftijden, maar vooral voor de wat oudere kinderen, vanaf een jaar of 9.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s