So long, farewell, auf Wiedersehen, adieu

November is bijna voorbij, en daarmee komt er een eind aan de Maand van de Kinderboekenvertaler hier op Kjoek.nl. Het is mooi geweest. De maand bracht 30 interviews, 18 keer Try this at home en een handvol losse artikelen.

30 interviews
Vanaf het eerste interview tot het allerlaatste: ik vond ze heerlijk om te lezen, al die inkijkjes in het werk van vertalers. Ik stond nooit zo stil bij vertalen, ik had weinig benul van wat er allemaal bij komt kijken. Vanaf nu lees ik vertalingen toch een beetje anders. Bij een leuke taalvondst vraag ik me af wat daar oorspronkelijk heeft gestaan, ik word blij als het Nederlands heel soepel leest.

En wat is het een mooie groep vertalers! Heel verschillend, met vertalers naar het Nederlands, maar ook vertalers vanuit het Nederlands. Jong, oud, al heel lang in het vak, pas begonnen. En toch ook een groep met vrijwel alle grote namen uit kinderboekenvertalersland.

Het was fijn om met ze te werken. Vertalers zijn natuurlijk dagelijks met taal bezig, dus ik hoefde over het algemeen nauwelijks iets aan de interviews te veranderen.

18 keer Try this at home
De opgaven maakten heel duidelijk tegen welke dingen vertalers aan kunnen lopen.

Sommige vertalers stuurden de oplossing mee. Ik zal die over een poosje plaatsen als antwoord onder de opgave. Wie geen oplossing heeft ingestuurd, mag zelf plaatsen, of de oplossing naar mij mailen, dan plaats ik het antwoord.

Een vervolg?
Zoals gezegd: veel bekende vertalers zijn al aan het woord geweest. Ik ga dus niet nog een keer een maand als deze organiseren. Wel mogen kinderboekenvertalers die ook een keer iets over zichzelf willen vertellen, me mailen, dan stuur ik ze een vragenlijst toe. Zo af en toe zal ik dan een interview publiceren. Maximaal twee per maand, zodat het niet zo veel werk is.

Dank!
Dank aan iedereen die de afgelopen maand aardige dingen heeft gezegd. Dank aan iedereen die heeft geretweet, gedeeld en geliket. En vooral dank aan de 30 kinderboekenvertalers. Het was me een waar genoegen!

 

Zo, en nu door naar de volgende Maand op Kjoek…

4 gedachten over “So long, farewell, auf Wiedersehen, adieu

  1. Dank je wel, Richard! Voor de maand begon was ik benieuwd of het leuk zou blijven, steeds weer iemand over hetzelfde werk. Antwoord: nou en of, tot op de laatste dag een feest van herkenning, van ‘ach ja, dat had ik ook willen zeggen’, maar ook van verschillen. Ik heb genoten.

    Like

  2. Het was een fantastisch initiatief Richard! Zó leuk al die verhalen. En ook erg leuk om te lezen dat er tenminste één persoon op de wereld is die mijn werk al dertig jaar volgt. Wat een eer!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s